Telnet nedir? Nasıl kullanılır?
Telnet günümüzde pek sık duymadığımız ama terminal uygulamalarında seçenekler arasında gözümüze çarpan eski bir terminal emulasyon programıdır. İlk olarak 1969 yılında geliştirilmeye başlanmış [1] ve IETF tarafından standartlaştırılmıştır. HTTP’den farklı olarak internet tarayıcıları vasıtasıyla ve bir sayfa şeklinde değil doğrudan terminal-sunucu arası bir etkileşim imkanı vermektedir. Karşı taraftaki sunucuya terminal ekranı vasıtasıyla bağlanılmakta ve gelen ASCII karakterleri terminal ekranında gösterilmektedir, veri gönderme işlemi ise yine terminal üzerinden klavye ile sağlanmaktadır. Günümüzde Unix tabanlı sistemlerde gördüğümüz SSH uygulamasına benzetilebilir, SSH daha güvenli bir iletişim yolu olduğu için günümüzde tercih edilmektedir.
Telnet bağlantısının port numarası 23 olmasına karşın diğer portlarla da bağlanma imkanı tanımaktadır. Genel olarak bir telnet komutunun söz dizimi şu şekildedir,
1 |
telnet adres port |
Örneğin lojikprob.com sitesine telnet aracılığı ile bağlanmak istediğimizde komut satırında şu komutu işletiriz.
1 |
telnet lojikprob.com 80 |
Siteye bağlandığımızda ekranda herhangi bir çıktı görünmeyecektir. Bunun için “GET /” komutunu yollayıp istekte bulunmak gereklidir.
HTTP 1.0/1.1 kullanan sitelerde HTTP başlık satırını da incelememiz mümkündür. Bu yönüyle HTTP protokolünü öğrenirken işimize yarayabilir. Mesela Google’a bağlanırken şu tarz bir başlık satırı karşımıza çıkmaktadır.
Eğer Windows işletim sistemi kullanıyorsak program/ekle kaldır menüsünden ya da komut satırından “optionalfeatures” yazarak Windows bileşenleri ekle/kaldır penceresini açıp telnet istemcisini yüklememiz gereklidir.
Şimdi telnet ile neler yapabileceğimize bakalım. Eski bir teknoloji olmasına rağmen halen telnet servisleri mevcuttur ve burada konsol ekranına göre oldukça interaktif işleri yapabiliriz. Örneğin Star Wars filminin ASCII versiyonunu izleme imkanımız vardır. Üstelik bu film gerçekten uzun sürmektedir.
1 |
telnet towel.blinkenlights.nl |
MUD (Multi User Dungeon)
Bir nevi MMORPG’lerin atası sayabileceğimiz çok oyunculu rol yapma (zindan) oyunları telnet ağında oldukça yaygındır.
Aarwolf MUD
https://www.aardwolf.com/
1 |
telnet aardmud.org 4000 |
Bunun dışında fazlaca çok oyunculu zindan oyunları mevcuttur, bunların listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
telnet aardmud.org 4000 (Aardwolf) telnet achaea.com 23 (Achaea) telnet ateraan.com 4002 (New Worlds - Ateraan) telnet avalon-rpg.com 23 (Avalon: The Legend Lives) telnet batmud.bat.org 23 (BatMUD) telnet eclipse.cs.pdx.edu 7680 (New Moon) telnet forgottenkingdoms.org 4000 (Forgotten Kingdoms) telnet freechess.org 5000 (Free Chess) telnet igormud.org 1701 (IgorMUD) telnet lord.stabs.org 23 (Legend of the Red Dragon) telnet mush.shelteringcolorado.com 2601 (Sheltering Sky: Colorado by Night) telnet zombiemud.org 23 (Zombie MUD) |
Diğer telnet sunucularının kapsamlı bir listesi ise aşağıda yer almaktadır.
http://www.thedubber.altervista.org/other/telnetlist.htm
Ayrıca telnet mesaj panoları (forum sitelerinin ataları) halen belli bir kesim tarafından kullanılmaktadır.
https://www.telnetbbsguide.com/bbs/list/detail/
Bu yeni bir teknoloji olmasa da bir teknoloji kültürü olarak yerleşmiş aynı amatör telsizcilik ya da retro oyunculuk gibi o dönemleri yaşamış ve o dönemleri yaşatmaya çalışan konunun meraklıları tarafından ilgilenilmeye devam etmektedir.
Kaynaklar
Son Yorumlar